Co ovlivňuje aktuální cenu zlata?

Co ovlivňuje aktuální cenu zlata?

Každý začínající investor by měl znát důležité definice, které k investičnímu zlatu a jeho ceně neodmyslitelně patří. Alfou i omegou všech investičních kovů je jejich cena. Kolísání ceny, nastupující korekce a faktory, které cenu zlata ovlivňují by se tak měly stát pro každého nadšence do "zlatého investování" skutečnou mantrou. Připravili jsme tedy pro vás v několika bodech ty nejzákladnější principy, mající zásadní vliv na cenové pohyby a hodnotu zlata na trhu. 


Zlato je na burze obchodováno v dolarech a jeho cena se uvádí obvykle v dolarech na trojskou unci. Cena se do české koruny převádí podle aktuálního kurzu dolar/česká koruna. Burzovní cena zlata ovšem platí pouze pro velké obchodníky (obchodující s minimální hmotností 1 000 trojských uncí).  Český investor by se měl proto přimárně zaměřit na tyto základní ukazatele směnného kurzu české koruny vůči světovým měnám (především EUR a USD).

  • Při posílení koruny se může stát, že zatímco cena zlata v dolarech roste, tak cena v korunách stagnuje či dokonce klesá.
  • Při oslabování koruny však vývoj může být opačný. Tedy při oslabování ceny zlata v dolarech může cena v korunách stagnovat, či dokonce růst
  • Pokud je dolarová cena stabilní a koruna posílí, stává se nákup zlata atraktivní příležitostí.
  • Naopak pokud je dolarová cena stabilní, ale koruna slábne, může to být zajímavá příležitost k prodeji.

Koneční zákazníci zlato nakoupí za cenu vyšší s tzv. prémii. Je to přirážka, která kryje výrobní náklady zpracovatelů zlata, distribuční náklady a marži obchodníků. K běžným zákazníkům se tak zlato ve formě slitků a mincí dostane s přirážkou 2-7 % nad jeho burzovní cenu.

Kdy cena zlata Roste?

  • V době vyšší oblíbenosti zlata – nejčastěji v dobách vysoké inflace a ekonomické či politické krize.
  • V době velmi nízkých úrokových sazeb, kdy se nevyplatí mít finanční hotovost uloženou v bance.
  • V době vyšší poptávky po zlatě – nejčastěji z důvodů zájmů o zlaté šperky či investování do zlata, nebo z důvodů zvýšené poptávky v průmyslu (počítače, lékařství...).
  • Při očekáváném poklesu produkce zlata. Dnes se těží zhruba 2500 tun ročně a dlouhodobě se očekává pokles těžby.
ZAJÍMAVOST:  Za nárůstem ceny zlata v letech 2009–2012 nestojí slábnoucí dolar. Důvodem je významná role centrálních bank, které vystupují na straně poptávky. Zvlášť silná je Čína, která vlastní největší zásoby zlata a která ve zmíněných letech zvyšovala zásoby zlata právě na úkor zásob dolaru.

o krok zpět  Další článek




Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...