Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Jak poznat investiční minci?

Jak poznat investiční minci?

Investiční mincí mohou být nazývány mince vyražené po roce 1 800 n.l. Pro jejich ražbu se ustálily střižky o hmotnosti násobků a zlomků unce (31,1 g). Obvykle jsou investiční mince raženy v ryzosti 999 Ag a 999,9 Au, ale výjimkou nejsou ani nižší ryzosti. Pro investiční mince nesmí ryzost klesnout pod 900 tisícin, emisní nálad se může pohybovat ve statisících až miliónech kusů od motivu.


Nejčastěji obchodované jsou pro svou finanční dostupnost a následnou likviditu/prodej mince o hmotnosti 1 oz. Na popularitě získávají „minimince“ které váží pouhých 1,244 g (1/25 oz) nebo dokonce 0,5 g.  Pro movitější investory jsou raženy mince v násobcích unce (2 oz, 5 oz nebo 10 oz) nebo pak celých kilogramů. Jednu z nejtěžších mincí chystá aktuálně Česká národní banka ve spolupráci s Českou mincovnou ke 100 letům výročí měny – a to o hmotnosti 130 kg v průměru půl metru.

Zlaté investiční mince při splnění přísně daných podmínek jsou v České republice osvobozeny od DPH. Pro mince s vysokým nákladem ražené v běžné kvalitě se běžně používá název Bullion coin.

Investiční, sběratelské a pamětní mince

V současnosti jsou některé mince raženy z drahých kovů oficiálními výrobci za účelem investic. Historicky byla většina měn ražena z drahých kovů, stříbro a zlato byly nejběžnějšími kovy. Některé mince z drahých kovů byly v průběhu 20. století používány jako oběživo, například Tolar Marie Terezie a Krugerrand.

Nicméně, moderní mince z drahých kovů obecně nevstupují do běžného oběhu, přestože mají status zákonného platidla a nominální hodnotu. Některé moderní zlaté mince jsou vyráběny současně jako investiční, jako sběratelský produkt a v neoběžné verzi, příkladem může být zlatý a stříbrný Americký orel (American Eagle). Slitky a investiční mince  se obvykle prodávají za ceny odpovídající obsahu drahých kovů, zatímco sběratelské a pamětní mince se prodávají za značným premiem nad skutečnou hodnotou drahých kovů. V některých případech mohou design, kvalita a emisní limit ovlivnit hodnotu natolik, že jsou považovány spíše za umělecké, sběratelské a pamětní než za investiční produkty.

o krok zpět  Další článek Předchozí článek




Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...