Lunární série III - Investujte včas a dříve než ostatní

Lunární série III - Investujte včas a dříve než ostatní

Využijte svou velkou příležitost být u startu zcela nového investičního a sběratelského hitu! Australská mincovna a slévárna The Perth Mint navazuje na obrovský úspěch Lunární série I a II a začíná s ražbou třetí série zlatých a stříbrných mincí inspirovaných čínským horoskopem.


Lunární série III

Lunární série patří k tomu nejlepšímu ze současné numismatiky. Je věnována dvanáctiletému cyklu čínského kalendáře a každý rok vychází mince s jedním znamením zvěrokruhu. První mince v Lunární sérii III je mince věnovaná roku Krysy (Myši). Mince se mohou pochlubit nejvyšší ryzostí, špičkovým zpracováním a designem od nejlepších světových návrhářů.

Lunární série III - Rok myši 2020

Start nového investičního hitu, buďte mezi prvními

Cena mincí z Lunární série se pohybuje blízko cen investičních mincí a slitků. Avšak vzhledem k vysoké poptávce a přísně omezenému počtu vyražených kusů, jejich cena v čase rychle roste a brzy výrazně převyšuje cenu kovu. Pro začátek je třeba si uvědomit, že investice je vždycky riskantní a nikdy nevíte, jak to dopadne. Na druhou stranu důkazem úspěchu jsou Lunární série I a II. První emise jsou buď velmi drahé, nebo na trhu zcela vyprodané. Například půluncová stříbrná mince Rok Krysy z Lunární Série II., stála před deseti lety přibližně 400 korun. Dnes se její prodejní cena vyšplhala na částku šest tisíc korun.

Proto ti, kdo stihnou start nové série, mohou počítat s vysokým zhodnocením. Jedná se o velkou investiční příležitost, a to nejen vzhledem k rostoucí ceně zlata a stříbra, ale i díky unikátnosti mincí a jejich sběratelské hodnotě.

Kompletní Lunární sérii II ve stříbře o váze jedné unce bylo možné pořídit do 12 000 Kč. Nyní je téměř vyprodaná a její cena se pohybuje nad 35 000 Kč.

Co vědět do začátku

1) Na co si dát při koupi pozor?

Kupujte jen u zavedených firem, které mají svou historii, můžete si u nich ověřit jejich recenze a nakupují mince přímo od mincovny The Perth Mint. Důvěryhodnost společnosti podporuje kamenná pobočka a rozhodně by vám firma měla garantovat zpětný odkup s okamžitým vyrovnáním hotovosti nebo penězi na účet. Vyvarujte se podezřelých nabídek.

2) Proof nebo standardní kvalita (BU)?

Mince Rok Myši 1 oz proof 2020

Označení mincí PROOF znamená ražbu nejvyšší možné kvality. Pole mince je vysoce leštěno a reliéf je matnější, což na minci vytváří exkluzivní efekt. Formy pro ražbu Proof jsou upravovány ručně a mincím je při výrobě a manipulaci věnována maximální pozornost. Proces ražení probíhá pomaleji a za pomoci nižšího tlaku, než v případě standardní kvality. Díky tomu vyniknou i nejjemnější detaily designu. Mince jsou z razidla odebírány ručně, aby se zamezilo jejich poškození. Proof mince mají nižší emisní náklad, jsou tedy vzácnější a mohou mít vyšší sběratelský potenciál.

 

Mince Rok Myši 1 oz BU 2020

Mince standardní kvality (BU) se od těch Proof neliší ryzostí kovupouze způsobem ražby. Mince BU jsou vyráběny běžným automatickým procesem, díky tomu je jejich výroba jednodušší a rychlejší. Jde o sběratelské mince vysoké kvality, jejich povrch je však matnější a detaily nejsou tak jemné, jako u provedení Proof. Díky tomu však mince nevyžadují zvláštní péči a jejich výhodou je jednodušší manipulace a také nižší cena. U některých mincí se v minulosti stalo, že BU kvalita nakonec byla za vyšší ceny než Proof. U Lunární série III toto ale neočekáváme a nedošlo k tomu ani u minulých sérií.

 

3) Zlato nebo stříbro?

Zlato i stříbro se už po mnoho tisíc let používají jako měnové kovy, samy o sobě jsou nositelé hodnoty. Záleží tedy jen na povaze a možnostech investora, zda si vybere zlaté nebo stříbrné mince. Zde jsou základní rozdíly:

  • Zlato je osvobozeno od DPH, stříbro podléhá 21% dani. 
  • Cena zlata nezažívá tak silné výkyvy jako cena stříbra, díky vyšší volatilitě však stříbro může přinášet větší zisky, než zlato.
  • Zlato je velmi koncentrovaná investice, neklade větší nároky na úschovu. 
  • Stříbro má mnohonásobně nižší pořizovací cenu, než zlato. Je proto vhodné například pro začínající investory, nebo jako dárek. 
  • Stříbro je nyní extrémně podhodnocené a výrazně překonává nárůst na zlatě.
  • Stříbro dokáže výši DPH překonat za několik týdnů, jak se stalo v létě 2019.

 

3) Kdy se vyplatí začít? Na co se zaměřit?

Nejlepší je nakoupit co nejdříve po vydání mince. Očekáváme o Lunární sérii III velmi vysoký zájem, což bude cenu jednotlivých mincí zvyšovat. Navíc nejpopulárnější ražby o váze jedné troyské unce budou vyprodány jako první, vzhledem k jejich omezenému počtu. Proto se vyplatí nakupovat ihned. Doporučujeme zaměřit se na limitované kusy, protože čím menší náklad, tím vyšší očekávané zhodnocení. 

 

4) Kolik mincí celkem bude?

Množství vyražených mincí se od sebe liší v závislosti na druhu kovu, váze mince nebo na způsobu provedení. Sběratelé nejčastěji vyhledávají zlaté a stříbrné mince o váze jedné troyské unce. Ty jsou přísně limitovány, stříbrná mince 1oz BU Rok Myši v počtu maximálně 300 tisíc kusů, zatímco zlatých BU mincí je vyraženo jen 30.000 pro celý svět. Obecně platí, že čím menší náklad, tím vyšší očekávané zhodnocení. Ostatní velikosti bude mincovna razit podle poptávky až do konce roku 2020.

Pokud se vám podaří poskládat celý komplet sběratelské edice, zvyšujete tím hodnotu celé sbírky.

Lunární série III bude vycházet po dobu dvanácti let, každý rok bude patřit jednomu znamení čínského zvěrokruhu. Mince z Lunární série III nejsou jen investicí s obrovským potenciálem, ale také originálním dárkem pro všechny generace. Potěší všechny sběratele i ty, kdo se v daném znamení narodili, nebo teprve narodí.

VYUŽÍT SVOU PŘÍLEŽITOST

o krok zpět  Další článek Předchozí článek




Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...