Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Zlato jako měna poslední instance a prognóza pro rok 2021

Zlato jako měna poslední instance a prognóza pro rok 2021

Uplynulý rok byl v mnoha ohledech výjimečný, jak pro naše životy, tak pro finanční trhy. Zlato však zůstalo jistotou a potvrdilo svou roli bezpečného přístavu a „platidla poslední instance“. Investoři se k němu obraceli, nejen aby zhodnotili prostředky, ale především, aby je uložili do bezpečí.


Zlato jako měna poslední instance a prognóza pro rok 2021

Co přinesl rok 2020 pro investiční zlato?

První výrazné zisky si zlato připsalo už začátkem roku 2020 ještě bez ohledu na pandemii onemocnění covid-19. Americký raketový útok na velitele íránských speciálních jednotek Kásima Sulejmáního vyvolal v regionu velké napětí a zlato vyrostlo na sedmiletá maxima

Jarní nástup epidemie v Evropě a posléze v Americe přistihl trhy nepřipravené a způsobil nejprve velké výprodeje. Obchodníci byli nuceni zbavovat aktiv včetně těch výnosných, aby na trhy doplnili likviditu. Cena zlata proto v této době klela, přestože paradoxně byla po fyzickém zlatě tak obrovská poptávka, že většina evropských obchodníků byla v březnu a dubnu 2020 zcela vyprodána.

 

Zlato za rok 2020 zhodnotilo v amerických dolarech o 21 %, v korunách pak o 15 %.

Vývoj ceny zlata za rok 2020

Centrální banky reagovaly na situaci masivním tištěním peněz. Koncem července zveřejnila investiční banka Goldman Sachs zprávu, v níž varovala před možností, že by americký dolar v důsledku velmi uvolněné měnové politiky ze strany Fedu mohl ztratit svoji funkci rezervní měny. Bankéři ve své zprávě zdůraznili rostoucí veřejný dluh USA a označili zlato za „platidlo poslední záchrany“. Začátkem srpna pak zlato prolomilo historická maxima a jeho cena vyšplhala na 2070 za troyskou unci.

...jediné, co si udržuje svoji hodnotu bez ohledu na všechny krize, je zlato. 

 

Americké prezidentské volby v listopadu s cenou zlata příliš nezahýbaly. Trhy spíše reagovaly na dokončení vývoje nové vakcíny. Pozitivní zprávy zapříčinily dočasný pokles cen drahých kovů, zlato kleslo pod 1800 dolarů za unci. V této době jsme také naše klienty upozorňovali, na dobrou příležitost nakupit zlato a stříbro za příznivé ceny. Od té doby se opět zlato vydalo směrem vzhůru a cena přesahuje 1930 dolarů za unci.

  

Co se předpovídá investičnímu zlatu pro rok 2021?

V letošním roce předpovídají ekonomové zlatu další zisky. Důvodem je oslabená ekonomika i zmíněné masivní tištění peněz ze strany centrální bank. Goldman Sachs očekává na zlatě úroveň 2 300 dolarů za troyskou unci. Její kolegové z francouzské Société Générale jsou ještě o 40 dolarů optimističtější, zatímco analytici Citibank hovoří dokonce až o hranici 2 400 dolarů. To by znamenalo roční nárůst o 28,7 procenta, tedy o víc než za bezmála celý rok 2020.

o krok zpět  Další článek Předchozí článek




Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...