Historické mince - originál, padělek nebo replika?

Historické mince - originál, padělek nebo replika?

Sbírání mincí je celosvětově oblíbeným koníčkem. Sbíráním mincí se lidstvo baví již od 18. stolení, kdy vznikají první ucelené numismatické sbírky (například numismatická sbírka Britského muzea, slavná numismatická sbírka ve Vídni, sbírka petrohradské Ermitáže).


Historickou časem stane každá mince, která byla vyražena v dané konkrétní době, pro kterou byla určena.  Pokud byla mince něčím unikátní, designem, množstvím nebo třeba odlišností v ražbě a stala se vyhledávaným sběratelským artiklem, začne získávat na hodnotě a pro většinu sběratelů se stává velmi žádanou až nedostupnou.

Toho využívají jednotlivci, ale i ražebny a mincovny a ve snaze uspokojit zájem sběratelů, pustí se do ražby dle původní mince.

  •       Pokud existují autorská práva, musí být tato zajištěna
  •       Novoražba musí být zřetelně označena, aby nemohlo dojít k záměně s původní mincí

Pokud jsou splněny výše zmíněné body – pak se jedná o repliku, novoražbu a ta může plnit funkci nejen sběratelskou a investiční, ale i vzdělávací. Pokud není nově vyražená mince řádně označena a je i jen jednoduše zaměnitelná s originálem, jedná se o padělek. Jsou samozřejmě padělky povedenější i méně povedené. Někdy se ani odborníci na původu neshodnou. V tu chvíli dochází ke znehodnocování původních originálů každým nově vyrobeným padělkem.

o krok zpět  Další článek Předchozí článek




Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...