Jak sbírat mince?

Jak sbírat mince?

Sbírání mincí je celosvětově oblíbeným koníčkem. Sbíráním mincí se lidstvo baví již od 18. stolení, kdy vznikají první ucelené numismatické sbírky (například numismatická sbírka Britského muzea, slavná numismatická sbírka ve Vídni, sbírka petrohradské Ermitáže).


Pro někoho je impulsem ke sběratelství mince dovezená ze zahraničí (což je s rozšířením Eura a platbami kreditními kartami stále méně pravděpodobné), pro jiného „poklad“ na půdě nebo ve špajzu či dědictví po dědovi numismatikovi.

Stále častěji se ale sběratelem stává investor, který se rozhodl diverzifikovat své úspory nákupem drahých kovů ve formě mincí a jejich shromažďováním podlehl vzrušení z jejich fyzické krásy, uměleckého zpracování, případně zjištěním, že byly mince vydané před touto mincí a že zanedlouho bude vydána další… ať již s jiným ročníkem, motivem, do série nebo jen s volným tématem. A právě v tuto chvíli se rodí sběratel s vášní a již započatou sbírkou.

Jak na to?

1.    Co je to numismatika?

Sbírat se dá opravdu téměř vše a to platí i v numismatice. Numismatika se zabývá mincemi, co je to ale mince? Základní vlastností mince je její nominální hodnota (Kč, USD, EUR, NZD, apod) a začlenění v měnovém systému. Mince je de facto bankovka vyražená do kovu. Přes velký rozmach elektronických plateb jsou mince dodnes nepostradatelnou součástí měnového systému.

2.    Jaké jsou mé finanční možnosti?

Aby sběratelství přinášelo potěšení, musí přinášet požitek a ne stres. Proto je dobré si na začátku ujasnit, kolik chci a můžu ročně do svého nového koníčka investovat a dle toho zvolit kov, gramáž, formu i četnost nákupů. Není pro sběratele nic smutnějšího než zjistit, že už si nemůže svého koníčka dále finančně dovolit a nedej bože hýčkanou sbírku prodat Většinu potřebných informací je možno dohledat na webu.

3.    Co chci sbírat?

Moderní numismatika

  • Investiční mince (po ročníku, všechny emitované mince daného motivu)
  • Série (Queen Beast, Lunar calendar..)
  • Tematicky (sport, příroda, historie, osobnosti)
  • Mince jen z vybrané mincovny (Royal Mint, Perth Mint, Scotsdale Mint, Česká mincovna...)

Mince, které se v ČR nejvíce sbírají

  • oběžné mince Československa, České republiky a Slovenské republiky československé,  české a slovenské pamětní mince, rakousko-uherské mince a zejména mince Františka Josefa I.
  • cizí mince platné na našem území mince Německa a Ruska
  • mince ostatních evropských států
  • moderní světové mince včetně mincí „exotických“ států

4.    Co je to proof a b.k, antique finish, vysoký reliéf?

Každá mince je ražena dle zvolené technologie a pokud se rozhodnete sbírat například české pamětní mince v kvalitě proof, je dobré se této myšlenky držet v průběhu celé série.

  • Historicky běžné mince jsou raženy v kvalitě b.k. (běžná kvalita nebo také v češtině standart). Kdy razidla mají neleštěný povrch s reliéfem vymodelovaným dle autorova návrhu.
  • Kvalita proof má zdůrazněny leštěné a matné plochy. Pro tento v současnosti velmi oblíbený vzhled mincí jsou využívány již leštěné polotovary (střižky) a razidla jsou upravována leštěním a pak pískováním, čímž finální mince získává kontrastní a zajímavý vzhled s důrazem na vymodelovaný reliéf. Mince jsou velmi citlivé, jakýkoli dotyk povrch nenávratně poškodí.
  • Antique finish se snaží napodobit starobylý ráz mince - patinu. Jedná se finální úpravu, která se zpravidla provádí ručně, a tak je každá mince unikátní.
  • Vysoký reliéf je tzv. nemincovní ražba (pro oběžné mince je z důvodu opotřebovávání nevhodná), ale snad právě proto v současnosti velmi vyhledávaná úprava. Jednotlivé mincovny se předhánějí ve výšce a hloubce reliéfu a tím vytažení reliéfu z plochy.

5.    Jak sbírat?

 Sběratelství zjednodušeně je zaplňování prázdných míst v sběratelské etui. Cílem je sbírku dokončit nebo ucelit. Novodobé série bývají zřetelně označeny a sběratelům nabízí komfort rezervace všech mincí do sbírce v předstihu, tak aby žádná nechyběla. Nejcennější bývá zpravidla první mince ze série, bývá nejdříve vyprodána, proto neváhejte a první minci ze série opatřete co nejdříve. Její cena málokdy klesne. Zajímavé jsou sbírky mincí od začátku jejich ražby a pak pokračovat v nekonečné sérii (například Sady oběžných mincí, pamětní mince nebo investiční mince), které jsou vydávány každoročně a liší se letopočtem a jen občas designem.

6.    Jak zjistím, že mám celou sbírku?

 V době internetu jsou informace o moderní i historické numismatice běžně dostupné na webu, je dobré mít na zřetelu, že nemusí být tyto informace vždy správné. Zdrojem pro získávání informací jsou mincovny, které mince vydaly, banky a instituce, které je emitovaly. Dále pak katalogy, publikace, numismatické spolky, veletrhy a v neposlední řadě odborníci, kteří si z numismatické záliby vytvořili prostředek podnikání, v oboru se vzdělávají a obvykle vědí, co se aktuálně ve světě mincí děje. Konzultovat svou sběratelskou vášeň s odborníkem může přinášet dvojitou radost.

7.    Kde nakupovat?

Zásadně z ověřených zdrojů – ať již v kamenném obchodě nebo přes prověřený e-shop, na veletrhu, při numismatických aukcích. Nákup „levné“ mince přes bazar se může velmi „prodražit“ (jiná mince, poškozená, padělek, kradená nebo bez certifikátu).

8.    Na co si dát při nákupu pozor?

  • na padělky všeho druhu
  • na mince kradené
  • na neoficiální kopie mincí
  • na žetony z obecných kovů s dovětkem „zhodnoceno/zušlechtěno ryzím kovem“
  • ·limitovaný náklad 100 000 000..
o krok zpět  Další článek Předchozí článek




Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...