Jak se stát sběratelem - numismatikem?

Jak se stát sběratelem - numismatikem?

Existuje mnoho důvodů, proč se lidé stanou sběrateli. To platí i pro lidi sbírající vzácné a ojedinělé mince – numismaty. Každá mince vypráví svůj příběh a zjistit původ tohoto příběhu je stejná zábava, jako minci objevit. Nemusíte mít mnoho peněz, abyste mohli začít sbírat mince. Sbírejte mince v souladu s vaším vlastním rozpočtem.


Jaké mince Sbírat?

Můžete sbírat všechny mince, které se vám líbí. A to napříč sériemi, emisemi i motivy. Pokud jste však nerozhodní, tady je pár tipů:

  • Podle země: Často nejjednodušší způsob jak začít sbírku mincí je to, že budete sbírat mince ze své vlastní země.  Můžete však také vyzkoušet sesbírat mince z co nejvíce zemí na světě.
  • Podle data nebo časového období: Snažte se získat co nejvíce mincí vydaných v určitém roce (třeba v roce narození vašich dětí) nebo v určitém časovém období. Například mince s daným motivem vydaných v letech 2000 až 2010.
  • Podle barvy: Někteří sběratelé sbírají pouze stříbrné nebo zlaté barvené mince. Začátečníci by měli raději začít se sbíráním stříbrných mincí neboť jsou mnohem levnější než mince zlaté.
  • Podle tématu: Pokud máte rádi ptáky, je to dobrý důvod, abyste posbírali co nejvíce mincí, kde jsou ptáci součástí návrhu. Někteří lidé sbírají jen mince s květinami, se zvířaty, s historickými motivy nebo jakékoli jiné téma, které je zajímá.
  • Podle tvaru a hrany: Jakmile se sbíráním začnete, tak si při pohledu na mince všimnete, že se objevují v nejrůznějších tvarech a mají také různě provedenou hranu (hladkou, vroubkovanou, hladkou se zářezy či různými motivy). I to může být vhodný důvod pro začátek budování vaší sbírky.

Ať už se rozhodnete jakkoli, přejeme vám příjemné zážitky při budování sbírky. Numismatika je krásný, ale poměrně nákladný koníček. Peníze do budování sbírky však nejsou utracené, ale dobře investované s potenciálem zajímavého zhodnocení v budoucnu.

o krok zpět  Další článek Předchozí článek




Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...