Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Sada 2 stříbrných mincí Český lev a Orel 2 x 1 oz stand 2021 Kód produktu: 10-01853

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
2 x 2 NZD
Kvalita
b.k.
Rok vydání
2021
Hrana
hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
etuje
Náklad
300 ks
Ze série
Téma
Popis produktu

Sada 2 stříbrných mincí Český lev a Orel 2 x 1 oz stand 2021

V roce 2021 vydala Česká mincovna sadu dvou stříbrných mincí, které zachycují symboly České a Slovenské republiky. Dominantou první mince se stal český lev, který se na českém heraldickém štítu objevuje již od doby Přemysla Otakara I. Slovensko naopak reprezentuje orel. Ten poukazuje na to, že Ľudovít Štúr pojmenoval kulturní přílohu Slovenských národních novin „Orol tatránski“. Slováci také čekali dlouho a netrpělivě čekali na vlastní sebeurčení a na vytvoření svého vlastního samostatného státu. Čekali jako draví orli, kteří krouží na nebi nad majestátními vrcholky Tater, aby získali svoji kořist.

O zisku lva do českého znaku hovoří legenda o Bruncvíkovi, nicméně pravděpodobnější je, že lva získal Přemysl Otakar II. od budoucího císaře Oty IV. Brunšvického. Zde patrně podoba jmen Bruncvík a Brunšvický nebude náhodná. Nicméně historikům se podařilo českého lva doložit až u krále Václava I.

Rubové straně „české“ mince vévodí česká heraldická šelma v netradičně realistickém podání se Svatováclavskou korunou na hlavě. Averzní strana pak předkládá orlici na štítu, která je syntézou svatováclavského, moravského a slezského dravce. Autorem reliéfu je medailér Asmat Baltaev, DiS.

Orel, který se stal raženým motivem druhé mince, patří k největším žijícím ptákům! V rozpětí křídel mohou některé druhy dorůstat až úctyhodných 2,5 metrů, čímž se řadí mezi největší obry ptačí říše. Charakteristickým rysem je klínovitý ocas, podle kterého lze tohoto dravce i za letu bezpečně identifikovat. Živí se především menšími savci, ovšem nepohrdne ani mršinou.

Rubové straně „slovenské“ investiční mince vévodí orel skalní, který je pánem Tater, a v pozadí za ním se tyčí velkolepý horský vrchol Kriváň. Lícová strana je pak poseta ornamenty čičmanského vzoru, který je unikátním doplňkem slovenské lidové architektury.

Protože licenci k vydávání investičních mincí České mincovny poskytuje tichomořský ostrov Niue, nesou lícové strany mincí jeho nezbytné atributy – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 50 DOLLARS (NZD) a rok emise 2021.

Sada je dodávána v luxusní dřevěné etuji z tmavého dřeva. Náklad mince je velmi přísně limitován, což minci staví do pozice zajímavých sběratelských emisí! Mincovna totiž nevydá více než 300 ks pro celý svět!

 



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...