Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Sada stříbrných mincí Svatovítský poklad - Korunovační kříž 2 x 1 oz proof, pozlacená 2022 Kód produktu: 10-02095

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
2 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2022
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm mm
Balení
Etuje
Náklad
500 ks
Téma
Popis produktu

Sada stříbrných mincí Svatovítský poklad - Korunovační kříž 2 x 1 oz proof, pozlacená 2022

Sada dvou stříbrných mincí o velikosti jedné unce, připomíná jeden z nejvzácnějších předmětů Svatovítského pokladu – korunovační kříž.

Rubové strany obou mincí přinášejí pozlacený korunovační kříž. V reliéfu první mince ho doprovází korunovaný portrét Karla IV. z profilu. Doplňkovým motivem druhé mince je symbol chrámu svatého Víta v podobě svatovítského kohouta, který je umístěn na hřebeni katedrály jako korouhvička. Averzní strana je společná oběma mincím a nese dekorativní ornamenty. Protože licenci k vydání mince poskytl tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 2 DOLLARS (NZD) a rok vydání 2022.

Když svatý Václav v 10. století získal relikvii z ramenní kosti svatého Víta, nejspíš netušil, že se začala psát historie jednoho z největších chrámových pokladů v Evropě. Domovem Svatovítského pokladu se stala rotunda svatého Víta. Tu nechal kníže Václav postavit na Pražském hradě, kde později vyrostla stejnojmenná katedrála. Různorodou sbírku dechberoucích liturgických předmětů nevyčíslitelné hodnoty rozšiřovali Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci i Habsburkové. Ve 14. století, kdy byly ostatky svatých největšími cennostmi Evropy, byl nejvzácnější částí pokladu zlatý kříž. Nechal ho zhotovit Karel IV. jako schránku na nejcennější relikvie českého království, jež byly spojené se životem a utrpením samotného Ježíše Krista. Přepychově zdobený relikviář představoval pro zbožného muže kousek samotného nebe. Ukrýval hřeb a třísky z Kristova kříže, trny z jeho koruny, provaz, kterým byl bičován, a houbu, kterou mu byl podáván ocet. Relikviářový kříž byl pravidelně přítomen při korunovačním obřadu českých králů, a proto vstoupil do dějin jako korunovační.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...