Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Sada stříbrných mincí Svatovítský poklad - Relikvie sv. Václava 2 x 1 oz proof, pozlacená 2023 Kód produktu: 10-02869

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
2 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2023
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Černá papírová etue
Náklad
500 ks
Téma
Popis produktu

Sada stříbrných mincí Svatovítský poklad - Relikvie sv. Václava 2 x 1 oz proof, pozlacená 2023

Sada dvou stříbrných mincí, které připomínají význam relikvií svatého Václava, je druhou emisí z volného cyklu věnovaného Svatovítskému pokladu.

Reverzní strana první mince je věnována lebce svatého Václava, na druhém reverzu najdete Václavovu zbroj a zbraň. Doplňkovým motivem je symbol knížete v podobě orlice. Protože licenci k vydávání pamětních mincí poskytuje tichomořský ostrov Niue, averzní strany obou mincí nesou jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 2 DOLLARS (NZD) a rok vydání 2023.

Když svatý Václav v 10. století získal relikvii z ramenní kosti svatého Víta, nejspíš netušil, že se začala psát historie jednoho z největších chrámových pokladů v Evropě. Domovem Svatovítského pokladu se stala rotunda svatého Víta. Tu nechal kníže Václav postavit na Pražském hradě, kde později vyrostla stejnojmenná katedrála. Různorodou sbírku dechberoucích liturgických předmětů nevyčíslitelné hodnoty rozšiřovali Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci i Habsburkové. Zahrnovala zdobené relikviáře, monstrance, vyšívaná roucha, korunovační klenoty a mnoho dalšího… Po zavraždění svatého Václava se nedílnou součástí pokladu staly i jeho vlastní relikvie – lebka, zbraň a zbroj. Z nařízení Karla IV. na lebce světce spočívala Svatováclavská koruna, kterou byli korunováni čeští králové. Svatováclavským mečem pak byli pasováni rytíři. Dalšími památkami na svatého Václava byly jeho drátěná košile a přilbice. Tyto raně středověké památky byly funkční a na pohled strohé, a tak byly s postupem času upravovány a zkrášlovány. Například meč získal novou rukojeť a přilba nánosník.

Obě stříbrné mince v sadě jsou zkrášleny selektivním pozlacením.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...