Vyprodáno
Vyprodáno

Sada zlatých mincí Katedrála Notre-Dame 1/4 oz proof 2020 Kód produktu: 10-01493

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Materiál
Typ
Ryzost
999,9
Nominální hodnota
10 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2020
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
22 mm
Balení
Dřevěná etue tmavé dřevo
Náklad
300 ks
Popis produktu

Sada zlatých mincí Katedrála Notre-Dame 1/4 oz proof 2020

V roce 2020 si připomínáme první výročí požáru, který zpustošil pařížskou katedrálu Notre-Dame. Osud svatostánku, který je skutečným srdcem historické Paříže, nenechal nikoho chladným a jako vzpomínka na bohatou historii Matky Boží vychází sada čtyř zlatých mincí.

Není důvod nevěřit, že by katedrála nepovstala z popela – už jednou se jí to podařilo. Základní kámen stavby byl položen roku 1163 a dokončena byla až o 182 let později, roku 1345. Francouzská historie byla bouřlivá a stejný byl i osud katedrály. Nejvíce ji zasáhla Velká francouzská revoluce – roku 1793 byla celá katedrála vyrabována. Revolucionáři rozbili vzácné sochy, zničili varhany, vysklili vitrážová okna, vytloukli zdivo a roztavili oltáře z drahých kovů i většinu zvonů, ze kterých pak byla odlita děla. Stavba měla být prodána do soukromého vlastnictví a následně rozebrána na stavební materiál… Poté se však moci chopil Napoleon Bonaparte, který zkázu katedrály odvrátil a roku 1804 v ní uspořádal svou velkolepou korunovaci na císaře. Skutečná vlna zájmu o obnovu národní památky se však zvedla až po roce 1831, kdy Victor Hugo vydal svůj nejslavnější román Chrám Matky Boží v Paříži. Srdceryvný příběh znetvořeného Quasimoda podnítil veřejnou sbírku na rekonstrukci katedrály a pomohl zachovat pařížský klenot pro budoucí generace…

Na reverzních stranách zlatých mincí se v podání medailérky Petry Brodské, DiS., představuje nejen samotná katedrála, která je nejkrásnější francouzskou gotickou stavbou, ale také její proslulé zvony, které oznamovaly řadu stěžejních historických událostí a v jejichž melodii nacházel útěchu zvoník Quasimodo. Další mince jsou věnovány významným osobnostem spojeným s pařížským chrámem. První je Napoleon Bonaparte, druhou Johanka z Arku – Panna orleánská, která byla v katedrále rehabilitována a blahořečena. Protože se jedná o mince vydávané v zahraniční licenci ostrova Niue, nese jejich společná averzní strana nezbytné atributy tohoto zahraničního vydavatele – státní znak, nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a letopočet emise 2020 – zakomponované do lomeného oblouku katedrály.

Sada čtyř mincí je uložena do luxusní dřevěné krabičky.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...