Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Sada zlatých mincí Svatovítský poklad - Relikvie sv. Václava 2 x 1/4 oz proof 2023 Kód produktu: 10-02866

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999.9/1000
Nominální hodnota
10 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2023
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
22 mm
Balení
Černá papírová etue
Náklad
250 ks
Téma
Popis produktu

Sada zlatých mincí Svatovítský poklad - Relikvie sv. Václava 2 x 1/4 oz proof 2023

Druhá sada dvou zlatých mincí z volného cyklu, který je věnován Svatovítskému pokladu, připomíná význam relikvií svatého Václava.

Reverzní strana první mince je věnována lebce svatého Václava, na druhém reverzu najdete Václavovu zbroj a zbraň. Doplňkovým motivem je symbol knížete v podobě orlice. Protože licenci k vydávání pamětních mincí poskytl tichomořský ostrov Niue, averzní strany obou mincí nesou jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a rok vydání 2023.

Svatovítský poklad, který po staletí budovali Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci i Habsburkové, je jedním z největších chrámových pokladů v Evropě. Tvoří ho sbírka historických předmětů, jejichž liturgická, umělecká, řemeslná i materiální hodnota je nevyčíslitelná. Počátky pokladu spadají do 10. století a jsou přímo spojené s vládou svatého Václava, který získal relikvii z ramenní kosti svatého Víta. Kníže ji uložil na Pražském hradě, kde nechal vybudovat rotundu svatého Víta, kterou později nahradila stejnojmenná katedrála… Po Václavově smrti se nedílnou součástí pokladu staly i jeho vlastní relikvie. Obrovské úctě se těšila světcova lebka, na které z nařízení Karla IV. spočívala Svatováclavská koruna, ale předmětem zbožného obdivu se staly také jeho zbraň a zbrojSvatováclavský meč hrál důležitou roli při korunovacích českých králů. Noví panovníci jím pasovali rytíře, ale rozhodně nešlo jen o obřadní předmět – průzkumy dokázaly, že šlo o plně funkční zbraň. Autentické jsou i drátěná košile a přilba. S rozmáhajícím se kultem světce byly tyto vzácné památky upravovány a zkrášlovány – třeba přilba tak získala nánosník ve tvaru kříže.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...