Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Poslední 2 ks
Ihned k dodání

Stříbrná mince Nikola Tesla - Bezdrátová komunikace 1 oz proof 2023 Kód produktu: 10-02837

Cena

Prodej

Cena v Kč (vč DPH 21 %)
2 490
Cena v € (vč DPH 21 %)
98,29 €
Ověřeno zákazníky
Ihned k dodání: 2 ks
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
1 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2023
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Etuje + číslovaný certifikát
Náklad
1 500 ks
Ze série
Popis produktu

Stříbrná mince Nikola Tesla - Bezdrátová komunikace 1 oz proof 2023

Třetí stříbrná mince ze čtyřdílné minisérie věnované geniálnímu vynálezci Nikolu Teslovi připomíná jeho úspěchy v oblasti bezdrátového přenosu energie a informací.

Reverzní strana mince je věnována portrétu Nikoly Tesly, jenž shlíží na Wardenclyffskou věž, kterou zkonstruoval za účelem bezdrátového přenosu informací a energie. Kompozici dotvářejí ještě elektrické výboje a anglický nápis WIRELESS COMMUNICATION (bezdrátová komunikace). Blesky najdete také na averzní straně mince, která je společná celé minisérii. 

V proslulé „válce proudů“ proti sobě stanuly dvě odlišné koncepce – stejnosměrný proud Thomase Edisonastřídavý proud Nikoly Tesly. Stejnosměrný proud narážel na omezení – selhával při přenosu na delší vzdálenosti a města měnil ve spleť drátů. Každá domácnost totiž musela být spojena vlastním drátem přímo s elektrárnou. Není divu, že světovým standardem se nakonec stal efektivnější střídavý proud. Dalším krokem v Teslově elektrické revoluci byl bezdrátový přenos energie, který vynálezce úspěšně otestoval. Lidé žasli nad žárovkami, které se jim rozsvítily v rukou bez připojení k elektrické síti. Tesla dokázal, že s pomocí elektrické rezonance lze energii vyrobit, přenést ji s minimálními ztrátami na vzdálenost desítek kilometrů, a nakonec spotřebovat dočista bez drátů. Svět bohužel na takový zázrak nebyl připraven – dostupná a levná elektřina byla v rozporu s plány průmyslových magnátů. Tesla byl překřičen, jeho objev zapomenut a dodnes se ho nepodařilo napodobit. Vedle elektřiny se Tesla zabýval i bezdrátovým přenosem informací. Každý školák vám řekne, že rádio vynalezl Guglielmo Marconi, jenže Tesla si stejný vynález patentoval o několik let dříve. S Italem, který na něm pohádkově zbohatl a získal za něj Nobelovu cenu, se pak po léta soudil. Spravedlnosti bylo učiněno za dost až půl roku po Teslově smrti, kdy americký nejvyšší soud prohlásil Marconiho patenty za neplatné a přiřkl autorství rádia geniálnímu Srbovi…

Čtveřici mincí věnovaných životu a dílu Nikoly Tesly si můžete uložit do speciální sběratelské krabičky, kterou rovněž najdete naší v nabídce.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...