Poslední 2 ks
Ihned k dodání

Stříbrná mince Nikola Tesla - Válka proudů 1 oz proof 2023 Kód produktu: 10-02575

Cena

Prodej

Cena v Kč (vč DPH 21 %)
2 490
Cena v € (vč DPH 21 %)
98,58 €
Ověřeno zákazníky
Ihned k dodání: 2 ks
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
1 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2023
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Etuje + číslovaný certifikát
Náklad
1 500 ks
Ze série
Popis produktu

Stříbrná mince Nikola Tesla - Válka proudů 1 oz proof 2023

Série Válka proudů, připomínající technologický spor a obchodní konflikt, který vstoupil do dějin, představuje svoji první minci věnovanou životu a dílu geniálního vynálezce Nikoly Tesly .

Reverzní strana mince je věnována portrétu Nikoly Tesly, který shlíží na svého rivala Thomase Edisona. Oba vynálezce od sebe oddělují elektrické výboje a kompozici dotváří ještě anglický nápis WAR OF THE CURRENTS (válka proudů). Blesky najdete také na averzní straně mince, která je společná celé minisérii. Protože licenci k vydání mince poskytl tichomořský ostrov Niue, averzní strana nese ještě jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a rok vydání 2023.

Nikola Tesla studoval matematiku a fyziku, zabýval se výzkumem elektřiny a při tom objevil princip střídavého proudu. Pracoval ve společnosti Thomase Alvy Edisona, a když za ním odcestoval do Ameriky, věřil, že kolega vynálezce jeho objev ocení a podpoří. Edison však učinil pravý opak a efektivní systém smetl ze stolu. Nebylo divu, protože jeho živobytí se octlo v ohrožení – Edisonovy elektrárny, rozvodné sítě a motory využívaly proud stejnosměrný. Tak na přelomu 80. a 90. let 19. století začala proslulá „válka proudů“. Edison tvrdil, že střídavý proud je příliš nebezpečný – při demonstraci jím neváhal usmrtit slona a mimoděk vynalezl elektrické křeslo. Tesla, kterého v boji proti technologickému magnátovi podpořil majetný průmyslník George Westinghouse, byl pro změnu přesvědčený, že při přenosu střídavého proudu dochází k menším ztrátám v rozvodné síti a že motory na střídavý proud jsou konstrukčně jednodušší a levnější. Svět dal nakonec za pravdu Teslovi a jeho systém, který používáme dodnes, se stal standardem. Geniální vynálezce se v zájmu vědeckého pokroku bláhově vzdal všech finančních odměn, které mu náležely, a pokračoval ve snění. Dalším krokem v jeho elektrické revoluci byl bezdrátový přenos energie, který úspěšně otestoval. Westinghouse se však zachoval stejně jako Edison – snadno dostupná elektřina, která nepotřebuje rozvodnou síť, by ho připravila o zisky, a tak Teslu přestal podporovat.

Čtveřici mincí věnovaných Nikolu Teslovi si můžete uložit do speciální sběratelské krabičky, kterou rovněž najdete v naší nabídce.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...