Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Poslední 2 ks Doprava zdarma
Ihned k dodání

Stříbrná mince Obrněná technika - Mk IV Churchill 1 oz proof 2022 Kód produktu: 10-02679

Cena

Prodej

Cena v Kč (vč DPH 21 %)
2 290
Cena v € (vč DPH 21 %)
90,40 €
Ověřeno zákazníky
Ihned k dodání: 2 ks
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999.9/1000
Nominální hodnota
1 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2022
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Plastová kapsle v blistru
Náklad
1 000 ks
Ze série
Popis produktu

Stříbrná mince Obrněná technika - Mk IV Churchill 1 oz proof 2022

Pátá stříbrná mince České mincovny z cyklu Obrněná technika připomíná britský tank Mk IV Churchill, který sloužil za druhé světové války.

Reverzní strana pamětní mince, která je dílem medailéra Petra Patky, DiS., předkládá dvě vyobrazení britského tanku – tříčtvrteční pohled doprovází boční silueta. Kompozici dotváří opis Mk IV Churchill a detail tankového pásu. Pásy najdete také na averzní straně mince, která je společná celé tankistické sérii. Protože licenci k vydání mince poskytl tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 5 DOLLARS (NZD) a rok vydání 2023.

Prvním bojovým vystoupením tanku Churchill byl v roce 1942 katastrofální nájezd na Dieppe, kde byl celý tankový prapor zmasakrován. Nebylo divu – pomalý britský obrněnec totiž na špatně naplánovanou obojživelnou operaci vůbec nebyl konstruován. Byl pozůstatkem zkušeností z první světové války – vznikl jako pěchotní tank, jehož úkolem byla těsná podpora pěšáků na bojišti posetém zákopy a krátery od dělostřeleckých granátů. Hořká zkušenost přiměla britské velení k četným modernizacím, a při taženích v Africe a Itálii si tak silně pancéřovaný stroj vedl mnohem lépe. V obtížném terénu, kde se ukázal jako dostatečně mobilní, představoval významnou posilu. Příležitost zazářit pak dostal při vylodění v Normandii. Během invaze se uplatnily různé ženijní varianty tanku. Některé sloužily ke stavění mostů, další pokládaly přes měkké úseky pláží zpevňující rohože, po nichž mohla přejíždět další vozidla. V boji se osvědčily obávané varianty vybavené plamenometem či moždířem, který sloužil k ničení opevněných postavení. Díky rozsáhlým úpravám, ke kterým docházelo v průběhu války, se nakonec nemoderní tank změnil v užitečný bojový stroj.

Součástí mince je výpravné balení v podobě katalogové karty plné dobových fotografií, zajímavostí a takticko-technických dat.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...