Vyprodáno
Vyprodáno

Stříbrná mince Psí plemena - Výmarský ohař 1 oz proof 2022 Kód produktu: 10-01942

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
1 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2022
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Plastová kapsle v etuji
Náklad
1 000 ks
Ze série
Popis produktu

Stříbrná mince Psí plemena - Výmarský ohař 1 oz proof 2022

Pátá mince ze série Psí plemena je věnována výmarskému ohaři.

Reverzní strana mince nese hned dvě vyobrazení ohaře. První je kolorované a představuje krátkosrstého výmarského ohaře. Druhé, které je reliéfní, předkládá psa s kachnou v tlamě – ohaři jsou totiž rovněž zdatní v aportování ulovené zvěře. Kompozici dotváří dvojjazyčný opis VÝMARSKÝ OHAŘ – WEIMARANER. Protože mince vychází v zahraniční licenci ostrova Niue, nese na averzní straně jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a rok emise 2022. Tyto atributy jsou doplněny řadou stop – lidských a psích.

Ohaři, kteří byli vyšlechtěni k lovu, se využívali hlavně v honitbách, kde se vyskytovala drobná zvěř. Uplatňovala se při tom jejich výjimečná schopnost, které se říká vystavování nebo stavění: Ohař sleduje pachovou stopu, a když lovené zvíře vyčenichá, nezaútočí, ale strne v typickém postoji. Narovná ocas, zvedne přední nohu a očima upřeně sleduje schovanou kořist, ke které se pak přiblíží lovci se sítí a polapí ji. Toto geneticky zafixované chování, které se upevňuje výcvikem, pochází od dávného předchůdce všech ohařů – španělského větřícího psa, který žil v 16. století, ale vyhynul. I když mají dnešní ohaři společného předka, jedná se o rozmanitou skupinu, která se vyznačuje různými velikostmi, barvami a typy srsti.

Mince je dodána v plastové kapsli v tematické etui.

Všech dvanáct mincí z cyklu Psí plemena si můžete uložit do výpravné sběratelské knihy, kterou rovněž najdete v naší nabídce.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...