Vyprodáno
Vyprodáno

Stříbrná mince Vydání Klaudyánovy mapy 200 Kč b.k. 2018 Kód produktu: 10-02028

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Materiál
Typ
Ryzost
925/1000
Kvalita
b.k.
Rok vydání
2018
Hmotnost (g)
Průměr
31 mm
Téma
Popis produktu

Stříbrná mince Vydání Klaudyánovy mapy 200 Kč b.k. 2018

Česká národní banka vydala stříbrnou 200Kč minci vyraženou v kvalitě standard v roce 2018 Klaudyánově mapě – nejstarší tištěné mapě Čech. Uplynulo totiž rovných 500 let od jejího vydání.

Mladoboleslavský učenec Mikuláš Klaudyán byl úspěšným lékárníkem, ale v životě chtěl něco víc. Byl oddaným stoupencem jednoty bratrské a hledal způsob, jak by mohl hromadně šířit přelomové myšlenky. Tento způsob objevil v tiskařském umění a jeho nejvýznamnějším dílem se stala kartografická pomůcka, která dnes nese jeho jméno. Klaudyánova mapa sloužila poutníkům cestujícím do Říma. Aby ji na cestě nemuseli obracet, je orientovaná k jihu. Zobrazuje Čechy a Kladsko, přehledně rozdělená sídla, vodstvo, hory, lesy a cesty označené mílovými tečkami. Nejedná se však o obyčejnou mapu – bohatě zdobený tisk obsahuje také řadu poučení vedoucích k mravnému životu a ilustrací, které jsou zrcadlem poměrů panujících v zemi v 16. století. Například ústřední grafika vozu osazeného rozčilenými cestujícími, do kterého je zapřaženo v obou směrech jízdy, nejspíše symbolizuje náboženské rozdělení země a její bouřlivé politické klima.

Ve výtvarné soutěži ČNB zvítězil jeden z nejčastěji realizovaných českých medailérů ak. soch. Zbyněk Fojtů. Odborná komise udělila jeho výtvarnému návrhu první cenu za „vynikající ztvárnění detailů z mapy na lícní straně a za výstižné ztvárnění části mapy na rubu.“ Reverzní strana mince nese samotnou mapu, na které je naše území ohraničené neprostupnými lesy, doplněnou opisem KLAUDYÁNOVA MAPA a výročními letopočty 1518 a 2018. Na averzní straně se pak nachází alegorický výjev rozhádaného vozu doplněný dobovými heraldickými symboly, nominálem 200 Kč a opisem ČESKÁ REPUBLIKA.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...