Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Zlatá mince - Antonín Dvořák 1/2 oz proof 2021 Kód produktu: 10-01814

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
25 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2021
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
28 mm
Balení
Černá kožená etue
Náklad
200 ks
Popis produktu

Zlatá mince - Antonín Dvořák 1/2 oz proof 2021

Zlatá půluncová mince, z volného cyklu Slavní umělci, představuje Antonína Dvořáka. Ten se do dvorany velikánů zařadil v roce 2021, kdy uplynulo 180 let od jeho narození.

Reverzní strana mince, která je dílem medailérky MgA. Petry Čánské, nese skladatelův portrét z doby jeho největší slávy. Kompozici dotváří jeho autogram a jméno ANTONÍN DVOŘÁK. Averzní strana je pak věnována Dvořákově nejslavnější opeře – Rusalce – a předkládá jezero s vlnkami tvořenými notovou osnovou i názvy slavných děl: NOVOSVĚTSKÁ, RUSALKA, ČERT A KÁČA, ARMIDA. Protože se jedná o minci vydávanou v zahraniční licenci ostrova Niue, nese averz ještě nezbytné atributy tohoto emitenta, které jsou zakomponovány do měsíčního kotouče – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 25 DOLLARS a rok emise 2021.

Antonín Dvořák byl nedostižným symfonikem, tvůrcem komorní hudby, dirigentem i profesorem, který vychoval celou generaci následovníků. Položil základy české kantátové a oratorní tvorby a jeho opery se staly pokladem národní hudebně dramatické tvorby. Jeho tradiční, a přece moderní dílo představilo naši kulturu daleko za hranicemi českých zemí… Antonín Dvořák se stal hudební legendou již za života, a to nejen ve své milované vlasti – bez nadsázky ho uctíval celý svět. Jeho 9. symfonie „Z Nového světa“, ve které skladatel zachytil atmosféru bouřlivě se rozvíjejících Spojených států i nostalgický stesk po domově, patří k tomu nejkrásnějšímu, co kdy člověk zkomponoval, a není proto divu, že Američané, na jejichž půdě vznikla, považují nejslavnějšího Čecha za svého skladatele. „Novosvětská“ se dokonce stala první skladbou, která po přistání Apolla 11 zazněla na Měsíci… I přes všechnu slávu však Antonín Dvořák zůstal prostým a pokorným člověkem, který nade vše miloval svou rodinu a svůj domov. Není bez zajímavosti, že hudba nebyla jeho největší vášní. „Všechny svoje symfonie bych dal za to, kdybych vynalezl lokomotivu,“ svěřil se geniální skladatel…

Nedílnou součástí mince, která vychází v limitovaném nákladu čítajícím pouhých 200 kusů, je obrázkový certifikát pravosti.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...