Vyprodáno
Vyprodáno

Zlatá mince Dobové pohlednice - Praha Karlův most 0,5 g proof 2017 Kód produktu: 10-01637

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
5 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2017
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
11 mm
Balení
Papírová karta
Náklad
2 000 ks
Ze série
Téma
Popis produktu

Zlatá mince Dobové pohlednice - Praha Karlův most 0,5 g proof 2017

Emise, která potěší numismatiky i filokartisty, je věnována slavným místům České a Slovenské republiky. Čtvrtá zlatá mince o hmotnosti jedné poloviny gramu nese motiv Karlova mostu.

Reverzní strana je věnována pohledu na Karlův most s jeho gotickou Staroměstskou věží a dvojjazyčnému nápisu PRAHA – PRAGUE. Averzní strana pak náleží atributům ostrova Niue. Jsou jimi jméno a portrét panovnice Alžběty II., rok vydání 2017 a nominální hodnota 5 DOLLARS (NZD).

Historická pohlednice, která posloužila jako předloha balení mince, byla vydána roku 1897 uměleckým nakladatelstvím Winkler a Voigt v Lipsku. Dominuje jí vícezáběrový pohled na Karlův most a památky s ním spojené – Malou stranu v podhradí Pražského hradu, Staroměstskou a Malostranskou mosteckou věž a nejstarší mosteckou sochu svatého Jana Nepomuckého. Kompozici pohlednice doplňují německé popisky (Karlsbrücke u. Kleinseite, Kleinseitner Brückenthürme, Der altstädter Brückenthurm, St. Johannesstatue a. d. Karlsbrücke), německý nápis Gruss aus Prag (Pozdrav z Prahy) a květinový dekor. Konkrétní exemplář pohlednice, který pochází ze sbírky pana Pavla Vursty, byl odeslán dne 13. 10. 1898 a již následujícího dne byl poštovně ofrankován v Hořicích, městě doručení. Zajímavostí je zachovalá adresní strana s ofrankovanou známkou v hodnotě dvou krejcarů, přestože v době odeslání již platila měna korunová.

Originální emise představuje dostupný sběratelský kousek i hodnotný dárek či regionální pozornost.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...