Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Zlatá mince hrad Bečov nad Teplou 1/2 oz proof 2020 Kód produktu: 10-01495

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
5000 CZK
Kvalita
Proof
Rok vydání
2019
Hrana
hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
28 mm
Tloušťka
1,9 mm
Balení
katalogová karta
Náklad
7 900 ks
Ze série
Popis produktu

Zlatá mince hrad Bečov nad Teplou 1/2 oz proof 2020

Devátým hradem, který se objevuje na zlaté minci z tematického cyklu České národní banky, je Bečov nad Teplou. Emise s nominální hodnotou 5000 Kč je vyražena v kvalitě Proof.

 

Historie Bečova nad Teplou sahá do 14. století. Jeden z nejzachovalejších českých hradů byl tehdy střediskem panství, kde se těžilo stříbro, cín a jiné kovy, a chránil důležitou křižovatku zemských cest. I když s postupem staletí jeho význam upadal, obnovené slávy se dočkal roku 1985, když byl pod podlahou hradní kaple objeven relikviář svatého Maura. Hodnota přepychové schránky s ostatky světců, která vznikla v románských časech v Belgii, je nevyčíslitelná a srovnatelná snad jedině s našimi korunovačními klenoty. Nenahraditelná pamětihodnost evropského významu byla složitě restaurována a dnes je nedílnou součástí bečovského historického areálu, kde ji mohou obdivovat lidé z celého světa.

 

Autorem pamětní mince se stal medailér Luboš Charvát. 

 

Na lícní straně mince jsou uprostřed zobrazeny částečné motivy z relikviáře sv. Maura. V horní části mince je kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku. Při levém okraji mince se nachází název cyklu „HRADY“ a při pravém spodním okraji text „ČESKÁ REPUBLIKA“. Vpravo od motivů z relikviáře sv. Maura je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „5 000 Kč“. Pod zkratkou peněžní jednotky „Kč“ je umístěna značka České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“.

 

Na rubové straně mince je ztvárněn celý komplex hradu Bečov nad Teplou včetně barokního zámečku se zahradou. Při spodním okraji mince se nachází text „HRAD BEČOV NAD TEPLOU“. Ročník ražby „2020“ je umístěn při levém okraji mince. Iniciály autora mince Luboše Charváta, které jsou tvořeny propojenými písmeny „L“ a „Ch“, se nacházejí při pravém okraji mince.

 

Ke každé minci se dodává katalogová karta červené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...