Vyprodáno
Vyprodáno

Zlatá mince Jože Plečnik 1/2 oz proof číslovaná 2022 Kód produktu: 10-01890

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Ryzost
999.9/1000
Kvalita
Proof
Rok vydání
2022
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
28 mm
Balení
Etuje + číslovaný certifikát
Náklad
99 ks
Popis produktu

Zlatá mince Jože Plečnik 1/2 oz proof číslovaná 2022

Zlatá medaile o velikosti jedné poloviny unce připomínající 150. výročí narození Jože Plečnika, které si v roce 2022 připomínáme. Jože Plečnik zanechal nesmazatelnou stopu v československé architektuře.

Jako předloha při ražbě pamětní medaile posloužil výtvarný návrh medailérky Mgr. Marie Šeborové, která zakomponovala na averzu vynikající Plečnikův portrét do fasády kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Na reverzní straně medaile pak můžete obdivovat průčelí modernistického svatostánku v celé jeho kráse.

Jože Plečnik, který se roku 1872 narodil v Lublani, byl synem truhláře a měl převzít rodinnou dílnu. Ve škole příliš neprospíval, ale moc rád kreslil, což musel skrývat před otcem, který se bál, že se z něj stane bohém. Pak ale Jožeho otec nečekaně zemřel a mladík se mohl vydat na životní dráhu, která z něj učinila jednoho z nejvýznamnějších světových architektů konce 19. a první poloviny 20. století. Pilně studoval a po celé Evropě nasával nejrůznější umělecké vlivy. Setkával se s obdivem i nepochopením. Působil v rodném Slovinsku a ve Vídni, pobýval v Itálii a Francii a prosadil se v Čechách, kde byl považován za nejúspěšnějšího slovanského architekta. Není proto divu, že se po rozpadu monarchie stal „dvorním architektem“ československé prezidentské kanceláře. Ve 20. a 30. letech významně přispěl k současné podobě Pražského hradu. Na žádost samotného T. G. Masaryka, který chtěl starobylý komplex proměnit v důstojné sídlo hlavy demokratického státu, se zabýval úpravami nádvoří, zahrad a interiérů. Jeho nadčasový rukopis nesou i další pražské pamětihodnosti – například vinohradský kostel Nejsvětějšího Srdce Páně.

Emisní náklad čítá pouhých 99 kusů. Každá medaile je navíc ručně číslována na hraně.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...