Vyprodáno
Vyprodáno

Zlatá mince Ludwig van Beethoven 1/2 oz proof 2020 Kód produktu: 10-01586

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
25 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2020
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
28 mm
Balení
Kožená etue
Náklad
200 ks
Popis produktu

Zlatá mince Ludwig van Beethoven 1/2 oz proof 2020

Zlatá mince o velikosti jedné poloviny unce je další z volného cyklu věnováného významným osobnostem světových dějin. Do dvorany velikánů se u příležitosti 250. výročí narození zařadil Ludwig van Beethoven.

 

Reverzní straně dominuje portrét sveřepého skladatele doplněný jeho jménem LUDWIG VAN BEETHOVEN. Myšlenku averzní strany pak nejlépe popisuje sama medailérka: „Beethovenova hudba na mě působí jako přírodní živel – bouře plná blesků, smršť nebo tornádo. Prostřednictvím této analogie lze vizuálně vyjádřit monumentalitu a účinek Beethovenova hudebního díla i složitou a nekompromisní osobnost hudebního génia. Použité noty vycházejí ze zápisu Beethovenovy nejslavnější Páté symfonie – Osudové.“ Protože se jedná o minci vydávanou v zahraniční licenci ostrova Niue, nese averz ještě nezbytné atributy tohoto emitenta – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 25 DOLLARS a rok emise 2020. Autorkou pamětní mince se stala MgA. Tereza Eisnerová.

 

Německý hudební skladatel Ludwig van Beethoven tvořil navzdory nepřízni krutého osudu. Když muž, pro kterého byla hudba vším, začal ještě před třicátým rokem věku přicházet o sluch, hluboce ho to zasáhlo. Zpočátku uvažoval o sebevraždě, ale nakonec se rozhodl žít a to, co dal světu navzdory hluchotě, překonalo i jeho dosavadní mistrovskou tvorbu. Jeho dílo, které bývá výstižně označováno jako „navždy současné“, završilo dokonale formální epochu vídeňského klasicismu a zároveň předznamenalo cituplné vyjadřování romantických skladatelů. I když je Beethoven vnímán jako rozervaný hrdina, který odtržen od okolního světa titánsky bojoval za ty nejušlechtilejší ideály, měl také svou lidskou stránku. Byl podivínem, který holdoval alkoholu a u kterého nevydržela žádná hospodyně, i citlivou duší, která psala milostné dopisy vysněným milenkám a marně se snažila napravit nezdárného synovce.

 

Nedílnou součástí mince, která vychází v limitovaném nákladu čítajícím 200 kusů, je obrázkový certifikát pravosti.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...