×

Chcete se zorientovat v dnešním složitém světě financí? Přijďte na naši výstavu drahých kovů spojenou s přednáškou k aktuálnímu ekonomickému vývoji. Kdy: 29. května. Více informací najdete zde.

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Zlatá mince Mikulov 1/2 oz b.k. 2022 Kód produktu: 10-02034

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Materiál
Typ
Ryzost
999.9
Nominální hodnota
5000 Kč
Kvalita
b.k.
Rok vydání
2022
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
28 mm
Balení
Etuje + číslovaný certifikát
Popis produktu

Zlatá mince Mikulov 1/2 oz b.k. 2022

Zlatá pamětní mince v běžné kvalitě o velikosti jedné poloviny unce, třetí ze série mincí České národní banky „Městské památkové rezervace“. Je věnována Městské památkové rezervaci Mikulov.

Rubové straně mince dominuje propracovaná koláž dominant mikulovského náměstí, kterými jsou Dietrichsteinská hrobka, Horní synagoga a výrazný sgrafitový měšťanský dům U rytířů s nárožním čtyřbokým arkýřem. Averzní strana předkládá mikulovský zámek a sochu Pomony, která je součástí středověké kašny na náměstí. Na horním rámu se nachází označení nominální hodnoty mince "5 000 Kč", po jejím obvodu je uveden text "MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACE" .

Jižní Morava má nesmírně bohatou historii – střeží tajemství lovců mamutů, starých Keltů i římských legionářů, kteří zde podle legendy začali s pěstováním vinné révy. První písemná zmínka o sídle jménem Mikulov je datována do roku 1173. Centrum panství, které spravoval nejprve rod Liechtensteinů a poté rod Dietrichsteinů, leželo v těsné blízkosti moravsko-rakouské hranice a díky této geografické poloze se tu v průběhu staletí setkávaly nejrůznější kulturní a náboženské proudy. Vedle Čechů a Němců zde vzkvétala také komunita Židů, která patřila k nejsilnějším na Moravě. Přestože se gotická, renesanční a barokní zástavba stávala častou obětí ničivých požárů, areál byl roku 1982 prohlášen městskou památkovou rezervací. Je ceněn i po stránce krajinářské, a to díky poloze mezi bílými vápencovými kopci.

Mince je dodávána v originální etui, spolu s kartou, která slouží jako certifikát k minci.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...