Poslední 1 ks Doprava zdarma
Ihned k dodání

Zlatá mince Obrněná technika - M4 Sherman 1/10 oz proof 2022 Kód produktu: 10-02192

Cena (osvobozena od DPH)

Prodej

Cena v Kč
8 290
Cena v €
328,34 €
Ověřeno zákazníky
Ihned k dodání: 1 ks
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999.9/1000
Nominální hodnota
5 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2022
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
16 mm
Balení
Plastová kapsle v blistru
Náklad
250 ks
Ze série
Popis produktu

Zlatá mince Obrněná technika - M4 Sherman 1/10 oz proof 2022

Na třetí zlaté minci z cyklu Obrněná technika se objevuje americký tank M4 Sherman, který sloužil za druhé světové války.

Reverzní strana pamětní mince, předkládá dvě vyobrazení amerického tanku – tříčtvrteční pohled doprovází boční silueta. Kompozici dotváří opis M4 Sherman a detail tankového pásu. Pásy najdete také na averzní straně mince, která je společná celé tankistické sérii. Protože licenci k vydání mince poskytl tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 5 DOLLARS (NZD) a rok vydání 2022.

Takzvané střední tanky byly univerzální válečné stroje schopné širokého spektra bojových operací. Americký střední tank M4 Sherman byl poprvé nasazen v roce 1942 v Egyptě ve druhé bitvě u El Alameinu a stal se hlavním typem používaným armádami Spojenců. Byl nejen nejdůležitějším tankem americké armády, ale také nejlepším a nejrozšířenějším typem v britských službách. V rámci Zákona o půjčce a pronájmu byl nasazen i v bojích na východní frontě. Jeho výroba byla jednoduchá, a stal se proto nejpočetnějším obrněncem druhé světové války hned po sovětském tanku T-34. Představoval vynikající bojovou platformu, na jejímž základu vznikala řada účelových verzí – ženijní tanky, raketomety či nosiče odminovacích souprav. Spolehlivé Shermany mohly směle konkurovat starším německým tankům Panzer IV, ale jejich šance na vítězství při střetu s modernějšími stroji Tiger či Panther byly malé. Nedostatky v pancéřování a palebné síle proto byly kompenzovány vysokými počty nasazených vozidel, skvělou logistikou i leteckou podporou.

Součástí mince je výpravné balení v podobě katalogové karty plné dobových fotografií, zajímavostí a takticko-technických dat. Jednotlivé karty si můžete ukládat do sběratelského šanonu, který rovněž najdete v naší nabídce.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...