Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Zlatá mince Orel 1 oz 2020 Kód produktu: 10-01695

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000 Au
Nominální hodnota
50 NZD
Rok vydání
2020
Hrana
hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Blistr
Náklad
100 ks
Téma
Popis produktu

Zlatá mince Orel 1 oz 2020

V roce 2020 vydala Česká mincovna ve spolupráci s ostrovním státem Niue novou zlatou minci, jejímž ústředním symbolem se stal orel. Platí totiž, že světové investiční mince zpravidla zachycují významné státní symboly. Tentokrát orel odkazuje na Slovenskou republiku, neboť Ľudovít Štúr pojmenoval kulturní přílohu Slovenských národních novin „Orol tatránski“. Slováci také čekali dlouho a netrpělivě na vlastní sebeurčení a na vytvoření svého vlastního samostatného státu. Čekali jako draví orli, kteří krouží na nebi nad majestátními vrcholky Tater, aby získali svoji kořist.

Orel, který se stal raženým motivem této mince, patří k největším žijícím ptákům! V rozpětí křídel mohou některé druhy dorůstat až úctyhodných 2,5 metrů, čímž se řadí mezi největší obry ptačí říše. Charakteristickým rysem je klínovitý ocas, podle kterého lze tohoto dravce i za letu bezpečně identifikovat. Živí se především menšími savci, ovšem nepohrdne ani mršinou.

Rubové straně investiční mince vévodí orel skalní, který je pánem Tater, a v pozadí za ním se tyčí velkolepý horský vrchol Kriváň. Lícová strana je pak poseta ornamenty čičmanského vzoru, který je unikátním doplňkem slovenské lidové architektury. Protože licenci k vydávání investičních mincí České mincovny poskytuje tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 50 DOLLARS (NZD) a rok emise 2020. Propracovaný reliéf je dílem medailéra MgA. Martina Daška.

Mince je dodávána ve zdobeném blistru. Náklad mince je velmi přísně limitován, což minci staví do pozice zajímavých sběratelských emisí! Mincovna totiž nevydá více než 100 ks pro celý svět!



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...