Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Zlatá mince Sv. Ludmila a sv. Václav 2 oz proof 2021 Kód produktu: 10-01712

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
100 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2021
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
40 mm
Balení
Kožená etue
Náklad
200 ks
Popis produktu

Zlatá mince Sv. Ludmila a sv. Václav 2 oz proof 2021

Zlatá 2-uncová mince věnovaná významné dvojici naší historie – Sv. Ludmile, jejíž 1 100. výročí umučení si v roce 2021 připomínáme a jejímu vnukovi Sv. Václavu.

Reverzní strana je inspirována proslulým votivním obrazem Jana Očka z Vlašimi. Středověké portréty světců s korunami a svatozářemi doprovází erb s plamennou orlicí a opis SVATÁ LUDMILA – SVATÝ VÁCLAV. Protože se jedná o minci vydávanou v zahraniční licenci ostrova Niue, nese averzní strana nezbytné atributy tohoto emitenta – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 100 DOLLARS a rok emise 2021. To vše je doplněno artefakty staroslovanských křesťanů.

Když si Ludmila brala přemyslovského knížete Bořivoje I., jistě netušila, že se začíná psát nová etapa v dějinách střední Evropy. Po boku svého manžela totiž přijala křest a novou víru přinesla do Čech, kde Přemyslovci vládli. Zapomenout na slovanské bohy jí netrvalo dlouho a v duchu křesťanství, které jí představil sám věrozvěst Metoděj, zasvětila svůj život péči o bližní. Vždy mírná a spravedlivá žena proslula zvláště laskavostí a štědrostí – k chudým, nemohoucím, vdovám, sirotkům, Osud Ludmiliny snachy, kterou si za ženu vybral její syn Vratislav, byl zpočátku podobný. Drahomíra pocházela z pohanského kmene Polabských Slovanů a po svatbě byla pokřtěna, avšak Kristus do jejího srdce nevstoupil. Když kníže Vratislav zemřel, stala se Drahomíra z rozhodnutí kmenového shromáždění regentkou země, protože její synové nebyli plnoletí. Výchovu chlapců – Václava a Boleslava – však velmoži svěřili jejich babičce Ludmile, což se Drahomíry velmi dotklo. Se svou tchyní se rozcházela v politických názorech a žárlila na její oblibu, které se těšila u budoucího knížete Václava i u celého lidu. Ve snaze zbavit se Ludmilina vlivu si Drahomíra najala dva vrahy, kteří ji uškrtili. Právě mučednický skon však Ludmile zajistil nesmrtelnost. Václav na babičku, která ho vychovala, nezapomněl a začal budovat její kult. Netrvalo dlouho a byla prohlášena za svatou.

Mince je balena v luxusní černé kožené etui. Limitovaná emise 200 kusů.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...