Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Zlatá mince Zlatá bula sicilská 139,5 g 2022 Kód produktu: 10-02150

Cena (osvobozena od DPH)

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
250 NZD
Kvalita
b.k.
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
50 mm
Balení
Etue
Náklad
99 ks
Popis produktu

Zlatá mince Zlatá bula sicilská 139,5 g 2022

Přemysl Otakar I. patří k nejvýznamnějším osobnostem naší historie – zachránil zemi na pokraji kolapsu a učinil z ní silné a vážené evropské království. Pomohla mu v tom Zlatá bula sicilská, jejíž význam připomíná tato zlatá mince s hmotností odvozenou od historických čtyřicetidukátů.

Reverzní strana je věnována charismatickému portrétu Přemysla Otakara I. s královskou korunou. Pozadí za králem vyplňuje fragment Zlaté buly sicilské. Historickému dokumentu je věnována i averzní strana mince. Protože se jedná o minci vydávanou v zahraniční licenci ostrova Niue, nese averz ještě nezbytné atributy tohoto emitenta – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 250 DOLLARS a rok emise 2022.

Když Přemysl Otakar I., v pořadí třetí český král, usedl na trůn, jeho země byla zamořena korupcí a podvratnými živly, nepřáteli domácími i zahraničními. S takovou situací se nemínil smířit a hodlal nastolit řád – mimo jiné proto, že byl prvním českým králem, jehož titul měli zdědit také jeho potomci. Toto nevšední privilegium potvrzovala Zlatá bula sicilská, kterou roku 1212 přemyslovskému panovníkovi udělil Fridrich II. jako odměnu za pomoc v boji o říšskou korunu. Protože Fridrich v té době ještě nebyl římským králem, a tak nedisponoval říšskými insigniemi, opatřil soubor listin pečetí Sicílie, které vládnul… Přemysl Otakar I., povzbuzen udělením dědičného titulu, pak při dosahování vytyčených cílů neznal kompromis. Pomáhaly mu v tom diplomatické schopnosti i vojenská zdatnost. Jeho rozvaha mu umožňovala uzavírat výhodné dohody, ale zároveň bez výčitek odstraňoval překážky, které mu stály v cestě. Když umíral, předával svému synovi Václavu I. zemi uvnitř pokojnou a svornou, navenek respektovanou a obávanou. Po právu je tak Přemysl Otakar I. vnímán jako tvůrce silného českého království.

Emisní náklad mince čítá pouhých 99 kusů.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...