Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Stříbrná mince 60. výročí Barbie 1 oz proof 2019 Kód produktu: 7-01188

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
1 TVD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2019
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
40,6 mm
Tloušťka
3,21 mm
Balení
luxusní etue
Náklad
5 000 ks
Popis produktu

Stříbrná mince 60. výročí Barbie 1 oz proof 2019

Mincovna v Perthu v roce 2019 oslavila již 60. narozeniny panenky Barbie! Na její počest vydala jednouncovou stříbrnou minci, která byla provedena v nejvyšší mincovní kvalitě proof. Hmotnost mince je 1 Oz, průměr 40,6 mm a nominální hodnota 1 TVD. Emitujícím regionem je ostrovní stát Tuvalu, ležící mezi Havají a Austrálií.

Barbie je nejslavnější panenka, která si získala celosvětovou oblibu. Poprvé se objevila na veletrhu hraček v březnu roku 1959. Panenku Barbie navrhla paní Ruth Handlerová, která postavičku pojmenovala po své dceři. Většina panenek je vyráběna v poměru 1:6. Za uplynulá desetiletí se rodinka panenky Barbie značně rozrostla, a tak se z obyčejných hraček stal zajímavý sběratelský předmět.

Natasha Muhl, která navrhla ústřední motiv mince, žije a pracuje v australském velkoměstě – v Perthu. Pro tamější mincovnu navrhuje zejména zvířecí a rostlinné motivy, ale nepohrdne ani dalšími náměty. Sama uvádí, že své mládí prožila v přírodě, což významně ovlivnilo její uměleckou tvorbu. Inspiraci také hledá při sledování televizních dokumentů nebo při četbě literatury o divoké přírodě.

Rubovou stranu mince zdobí panenka Barbie, která je zachycena v barevném provedení. Oblečena je ve svém původním outfitu, tedy v pruhovaných jednodílných plavkách. Nechybí ani nápis INSPIRING GIRLS SINCE 1959 – BARBIE. Iniciála „P“ se stala symbolem mincovny v Perthu. Lícová strana mince vyobrazuje profil královny Alžběty II. Na okraji mince jsou vepsány bližší specifikace emise – rok ražby 2019, země emitenta, nominální hodnota, hmotnost a ryzost mince.

Mince je dodávána ve velmi netradiční etuji. Jedná se totiž o malé kosmetické zrcátko, které se v případě otevření rozsvítí. Produkt je opatřen číslovaným certifikátem pravosti. Mince nepochybně nadchne sběratele moderní numismatiky, ale potěší i příznivce slavné panenky Barbie.

Mince byla vydána v celosvětovém nákladu 5 000 ks!

Babrie-jedna-unce-2019-perth-mincovna-stribro-barevna-4


Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...