×

Chcete se zorientovat v dnešním složitém světě financí? Přijďte na naši výstavu drahých kovů spojenou s přednáškou k aktuálnímu ekonomickému vývoji. Kdy: 29. května. Více informací najdete zde.

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Stříbrná mince Inuksuk 1 oz proof 2018 Kód produktu: 7-00938

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
20 USD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2018
Hrana
vroubkovaná
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
38 mm
Balení
etuje + certifikát pravosti
Náklad
5 000 ks
Popis produktu

Inuksuk - kamenný odkaz předků

Kanadská královská mincovna vydala v roce 2018 minci, která zachycuje kamennou stavbu starých Inuitů, tzv. inukshuk. Tento motiv se již objevil na mincích v předchozích letech a jednalo se jedny z nejrychleji vyprodaných produktů, což svědčí o vysoké poptávce a velké sběratelské hodnotě mincí. Mince je vyrobená z ryzího stříbra, její povrch je ale na některých místech pozlacen.

Inuksuk je symbolem původních obyvatel severoamerických regionů. Jedná se o kamenné sochy různých velikostí. Některé mají třeba jen půl metru, jiné jsou více než deset metrů vysoké. Inuité nebo Eskymáci je používali nejen při lovu sobů (sobi považovaly sochy za skutečné lovce, a tak se jim vyhýbali), ale byli také navigační pomůckou v ploché přímořské krajině. Obliba inuksuku přetrvává dodnes, můžeme se s ním setkat na vlajce kanadského teritoria Nunavut nebo na symbolu ZOH 2010.

Lícová strana mince zachycuje královnu Alžbětu II., nechybí ani pro kanadské mince typický nápis D. G. Regina (z boží milosti královna). Pozadí za profilem královny je pozlacené. Rubová strana zachycuje kamennou sochu, která připomíná lidskou postavu. Postava ukazuje směrem ke kanadskému pobřeží a současně neohrožené střeží okolí. Můžeme zde spatřit i iniciály autora, kterým je Tony Bianco. Uveden je nápis CANADA a rok ražby 2018. Nominální hodnota mince byla stanovena na 20 dolarů.

Použité zlato dodává minci její lesk a také zvyšuje její sběratelský potenciál. Samotná soška inuksuk symbolizuje cosi tajemného, co nás odkazuje na tradice starých seveřanů. Mnozí tak mohou minci vnímat nejen jako hodnotný stříbrný numismat, ale také jako cenný ochranný amulet. Náklad mince je omezen – Kanadská mincovna nevydá více než 5 000 ks pro celý svět.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...