Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Stříbrná mince Ludvík XIV. proof 2014 Kód produktu: 06000830

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
900/1000
Nominální hodnota
10 USD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2014
Hmotnost (g)
Průměr
37 mm
Balení
etuje + číslovaný certifikát
Náklad
10 000 ks
Popis produktu

Ludvík XIV. 2014 Proof Ag

Exkluzivní stříbrná mince vydaná francouzskou mincovnou Monnaie de Paris. Hmotnost mince je 19,98 g (0,6424 trojské unce), ryzost 900/1000 Ag a je provedena v nejvyšší mincovní kvalitě proof. Mince byla vydána na počest nejslavnějších francouzských velikánů. Emise je ohromujícím dílem numismatického umění, ve kterém se snoubí lesk stříbra s detailním provedením raženého vzoru.

Ludvík XIV. Bourbon (1638 – 1715), byl nejdéle vládnoucím francouzským králem. Během svého života si zaručil slávu nejen díky vyhlášeným plesům a dvorním bálům, ale také také díky podpoře vědy a kultury. Velký rozmach zaznamenala fyzika, chemie, matematika a astronomie. Královo jméno bude také navždy spjato s románem A. Dumase Muž se železnou maskou, podle kterého měl mít král své dvojče, jež nechal uvrhnout do vězení.

Král byl vynikajícím tanečníkem, který dokonce vystupoval na veřejnosti v baletních vystoupeních. Ve svém prvním představení ztvárnil roli Apollóna, a to ve velkolepém slunečním kostýmu, čímž si vysloužil přízvisko Král Slunce. Tato skutečnost se stala hlavním motivem mince, která byla vydána téměř 300 let po jeho smrti. Ovšem tak, aby svým tvarem na první pohled připomínala platidlo z dob vlády Ludvíka XIV., Krále Slunce.

Lícovou stranu zdobí podobizna Ludvíka XIV. v paruce, která byla pro tehdejší urozené typická. Je zde vyraženo i jméno „LOUIS XIV“ a rok emise. Na rubové straně je Ludvík vyobrazen jako Král Slunce, což dokazují i paprsky okolo hlavy. Je zde vyražen monogram RF, zkratka francouzského République Française, dále nominální hodnota 10 Euro a letopočty jeho panování.

Každá mince je dodávána v originální krabičce a luxusní etuji včetně individuálního certifikátu důvěryhodnosti. Mince je nejen originálním investičním artiklem, ale také cenným prvkem ve vaší sbírce drahých kovů, který zajisté nadchne každého sběratele a milovníka francouzských dějin.

Náklad této emise je 10 000 ks pro celý svět!

 

Ludvík XIV. - balení

 



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...