Poslední 1 ks Doprava zdarma
Ihned k dodání

Stříbrná mince Pravěká Kanada Gorgosaurus 1 oz 2018 Kód produktu: 7-00944

Cena

Prodej

Cena v Kč (vč DPH 21 %)
2 990
Cena v € (vč DPH 21 %)
118,27 €
Ověřeno zákazníky
Ihned k dodání: 1 ks
Základní charakteristika produktu
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999,9/1000
Nominální hodnota
20 USD
Kvalita
Antique finish
Rok vydání
2018
Hrana
hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
38 mm
Balení
etuje
Náklad
5 500 ks
Popis produktu

Objevte pravěkou Kanadu!

Mincovna v Kanadě vydala v roce 2018 sérii mincí, která vzdává hold prehistorickým tvorům, kteří obývali území dnešní Kanady před mnoha a mnoha miliony let. Představujeme Vám jednu z emisí tohoto setu, která zachycuje gorgosaura. O důkladném provedení mince svědčí mimo jiné i fakt, že Královská kanadská mincovna spolupracovala s Královským Tyrellovým muzeem paleontologie, aby byla zachována vědecká přesnost.

Gorgonský ještěr

Gorgosaurus, někdy nazývaný také jako hrozivý nebo gorgonský ještěr, byl teropodem, který dosahoval délky až 9 metrů! Bylo objeveno asi 20 zachovalých kosterních pozůstatků, a tím se gorgosaurus řadí mezi nejlépe prozkoumané pravěké veleještěry. Jeho tělesné proporce prozrazují, že se nejspíše dokázal pohybovat velmi rychle, tím se z něho stával poměrně nebezpečný predátor.

Věděli jste, že…?

  • gorgosaurus žil asi před 75 miliony let?

  • jeho označení bylo inspirováno antickými gorgonami, dcerami mořského boha Forkýna?

  • v roce 1991 byla objevena kostra, která byla z 95 % kompletní?

  • většina koster zaujímá stále stejnou pózu? Tedy tu, která je zachycena na této minci. Odborníci ji nazývají pózou smrti (death pose)

Vysoké umělecké zpracování

Rubová strana mince zachycuje gorgonského ještěra v póze smrti. Nechybí ani pojmenování ještěra a název emitující země Canada. Lícová strana klasicky vyobrazuje královnu Alžbětu II. Jedná se o mistrovské dílo Susanny Blunt. Uvedeno je i jméno královny, rok ražby, nominální hodnota a nápis D. G. Regina, který je pro kanadské mince typický. Povrch mince je upraven speciální technikou antique finish, která dodává minci starobylý ráz, dokonce i okraj mince je lehce nepravidelný, aby připomínal antické mince.

Autorkou lícové strany mince je věhlasná Susanna Blunt, která vypracovala podobiznu královny Alžběty II. Toto její provedení se na kanadských mincích objevuje již od roku 2003. Narodila se v Číně bohatému anglickému bankéři, následně studovala na nejprestižnějších univerzitách po celém světě. Její talent objevila i Yoko Ono, která se Susannou Blunt navázala spolupráci. Proslula zejména technikou Trompe l'oeil, což je velmi náročná metoda iluzivní tvorby, kdy výsledná díla působí realistickým trojrozměrným dojmem.

Mince je dodávána s originální vitrínkou, která Vám umožní si minci vystavit. Zajisté se stane nejen zajímavým doplňkem, ale také sběratelským kouskem, který budete moci rozšířit o další drahocenné předměty. Mincovna se rozhodla, že nevydá více než 5 500 ks pro celý svět.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...