Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Zlatá medaile - František Kupka 1/2 oz proof 2021 Kód produktu: 1-01813

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Materiál
Ryzost
999,9/1000
Kvalita
Proof
Rok vydání
2021
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
28 mm
Balení
Černá kožená etue
Náklad
99 ks
Popis produktu

Zlatá medaile - František Kupka 1/2 oz proof 2021

Zlatá půluncová medaile, kterou si připomínáme v roce 2021 150. výročí narození Františka Kupky – malíře, grafika a ilustrátora, jehož obrazy patří k nejcennějším a nejžádanějším českým dílům na světě.

Jako předloha pamětní medaile posloužil výtvarný návrh medailéra Vojtěcha Dostála, DiS.. Na averzní straně ho doprovází umělcovo jméno FRANTIŠEK KUPKA a výroční letopočty 1871–2021. Reverzní strana medaile je pak věnována ikonickému obrazu s názvem „Amorfa. Dvoubarevná fuga“, který představuje jeden z prvních abstraktních obrazů v dějinách výtvarného umění.

František Kupka se stal jedním ze zakladatelů světového abstraktního malířství. Ještě předtím, než se zcela oddal experimentování, si však vyzkoušel řadu různých uměleckých stylů. Nejprve se učil sedlářem, ale už tehdy si přivydělával malováním vývěsních štítů, svatých obrázků a pivních tácků. Po vyučení si založil výtvarnou dílničku a na doporučení váženého dobrušského továrníka mu rodiče dovolili studovat malířství. Dostal se na pražskou Akademii, kde se zabýval především historickými, folklórními a vlasteneckými tématy, přičemž jeho idolem byl Josef Mánes. Poté, co odešel studovat do Vídně, maloval převážně obrazy se symbolickými a alegorickými náměty a na živobytí si vydělával portrétními zakázkami. Na další studium v Paříži si přivydělával různě – maloval průmyslové plakáty, ilustroval knihy, vytvářel satirické skici. Právě ve Francii se začal zajímat o moderní umělecké směry – především o futurismus – a pod jejich vlivem vytvářel své vlastní abstraktní obrazy. Stal se jedním z průkopníků orfismu, který sbližoval výtvarné umění s hudbou a poezií, a jako jeden z prvních malířů maloval nejen barvy a tvary, ale také světla, zvuky a dojmy. Proslavil se na kubistických výstavách, ale sám nechtěl být zaškatulkován do žádného uměleckého směru.

Emisní náklad čítá pouhých 99 kusů. Každá medaile je navíc ručně číslována na hraně.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...