Poslední 3 ks
Ihned k dodání

Stříbrná mince Mléčná dráha - První čechoslovák ve vesmíru 1 oz proof 2023 Kód produktu: 10-02659

Cena

Prodej

Cena v Kč (vč DPH 21 %)
2 299
Cena v € (vč DPH 21 %)
91,37 €
Ověřeno zákazníky
Ihned k dodání: 3 ks
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
1 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2023
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Etuje + číslovaný certifikát
Náklad
2 500 ks
Popis produktu

Stříbrná mince Mléčná dráha - První čechoslovák ve vesmíru 1 oz proof 2023

Pátá stříbrná mince ze sběratelské série Mléčná dráha je věnována prvnímu Čechoslovákovi ve vesmíru – Vladimíru Remkovi.

Reverzní strana mince je věnována věrnému portrétu československého kosmonauta ve skafandru. V pozadí se vyjímá kosmická loď Sojuz 28 připravená ke startu, jejíž trup lemuje jméno VLADIMÍR REMEK. Kompozici dotvářejí ještě stylizované vesmírné objekty – hvězdy a planety. Averzní strana mince vtipně předkládá kruhy v obilí a létající talíř, který osvětluje státní znak ostrova Niue. Ten je spolu s letopočtem emise 2023 a nominální hodnotou 1 DOLLAR (NZD) nezbytným atributem zahraničního emitenta mince – tichomořského ostrova, který poskytl licenci k ražbě mince.

Dne 2. března 1978 se vojenský pilot Vladimír Remek na palubě lodi Sojuz 28 vydal na cestu k orbitální stanici Saljut 6. V tom okamžiku si připsal řadu historických prvenství. Stal se nejen prvním československým a prvním evropským kosmonautem, ale také prvním vesmírným cestovatelem z jiné země než Sovětského svazu a Spojených států amerických. Spolu s Rusem Alexejem Gubarevem tvořil první mezinárodní posádku v dějinách kosmických letů. Do kosmu se podíval jako 87. člověk v pořadí – mezi jeho předchůdci bylo 43 sovětských kosmonautů a 43 amerických astronautů. Posádka vesmírné stanice ho přivítala podle starého slovanského zvyku – chlebem a solí. Vedle pomoci s každodenním provozem habitatu na něj čekala řada vědeckých úkolů, které připravili českoslovenští vědci, ale také přímý přenos vysílaný Československou televizí. Z vesmíru se Vladimír Remek vrátil po 7 dnech, 22 hodinách a 18 minutách. Dodnes zůstal naším jediným krajanem, který opustil rodnou planetu.

Minci věnovanou Vladimíru Remkovi si můžete uložit do sběratelského alba, které je plné zajímavostí o dobyvatelích kosmu a o naší domovské galaxii.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...