Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Vyprodáno Doprava zdarma
Vyprodáno

Stříbrná mince Na kolech - LIAZ 706 1 oz proof 2023 Kód produktu: 10-02745

Cena

Upozorněte mě!
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999/1000
Nominální hodnota
1 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2023
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Plastová kapsle v kartě
Náklad
1 500 ks
Ze série
Popis produktu

Stříbrná mince Na kolech - LIAZ 706 1 oz proof 2023

Stříbrná mince o velikosti jedné unce v kvalitě proof z populární série Na kolech. Sedmnáctá mince ze série je spjata s nákladním automobilem Škoda LIAZ 706.

Reverzní straně mince vévodí vyobrazení Škody 706 RTHP, která sloužila jako hasičský vůz. Doplňkovým motivem reliéfu je detail volantu. Protože mince vychází v licenci zahraničního vydavatele, kterým je ostrov Niue, nese averzní strana jeho nezbytné náležitosti – státní znak, nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a rok emise 2023. V návaznosti na název sběratelského cyklu je obvod averzu tvořen výsečemi kol různých dopravních prostředků.

Na konci 30. let 20. století tvořila nabídku mladoboleslavské automobilky ucelená řada osobních i nákladních vozů. Od roku 1939 roli těžkého užitkového automobilu zastávala Škoda 706. První dvě číslice v názvu řady udávaly nosnost vozu v metrických centech, třetí číslice pak značila počet válců motoru – jednalo se tudíž o šestiválcem poháněnou sedmitunu. Protože za druhé světové války byla Mladá Boleslav zasažena bombardováním, v roce 1945 se produkce nákladních automobilů odstěhovala do leteckých závodů Avia v Letňanech, které začaly vyrábět modernizovaný typ s označením Škoda 706 R. Počátkem 50. let pak komunistické vedení Československa rozhodlo, že produkce nákladních automobilů bude přemístěna na sever Čech, kde pro tento účel vznikla nová automobilka LIAZ. V roce 1952 Liberecké automobilové závody zhotovily první kapotovou sedmsetšestku a o tři roky později přišly s vlastním typem, který vyšel z řady 706 R a dostal označení 706 RT. K další modernizaci došlo v roce 1966 s příchodem typové řady 706 MT. Zprvu šlo o dočasné nouzové řešení, které v sobě kombinovalo prvky existující sedmsetšestky s vybranými díly z chystané řady LIAZ 100, jejíž výrobu provázely komplikace. Nakonec se však řada MT udržela po dvě dekády – poslední kusy opustily továrnu až v roce 1988. Sedmsetšestka se tak v různých modifikacích vyráběla bezmála půl století. Stala se nejrozšířenějším československým silničním nákladním automobilem a vyvážela se do 57 zemí světa.

Nedílnou součástí mince je výpravné balení v podobě leporela, které obsahuje doprovodný text a dobové fotografie. Limitovaná emise pouze 1 500 kusů!



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...