Poslední 3 ks
Ihned k dodání

Stříbrná mince Obrněná technika - M3 Stuart 1 oz proof 2023 Kód produktu: 10-03071

Cena

Prodej

Cena v Kč (vč DPH 21 %)
2 190
Cena v € (vč DPH 21 %)
86,95 €
Ověřeno zákazníky
Ihned k dodání: 3 ks
Základní charakteristika produktu
Výrobce
Emitent
Materiál
Typ
Ryzost
999.9/1000
Nominální hodnota
1 NZD
Kvalita
Proof
Rok vydání
2023
Hrana
Hladká
Hmotnost (g)
Hmotnost
Průměr
37 mm
Balení
Plastová kapsle v blistru
Náklad
1 000 ks
Ze série
Popis produktu

Stříbrná mince Obrněná technika - M3 Stuart 1 oz proof 2023

Na sedmé stříbrné minci z cyklu Obrněná technika se objevuje americký tank M3 Stuart, který sloužil za druhé světové války.

Reverzní strana pamětní mince předkládá dvě vyobrazení amerického tanku – tříčtvrteční pohled doprovází boční silueta. Kompozici dotváří opis M3 Stuart a detail tankového pásu. Pásy najdete také na averzní straně mince, která je společná celé tankistické sérii. Protože licenci k vydávání pamětních mincí poskytuje tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – státní znak, nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD) a rok vydání 2023.

Stroj s označením M3 Stuart byl prvním tankem americké výroby, který zasáhl do bojů druhé světové války. Jeho sériová výroba začala v březnu roku 1941, přičemž robustní konstrukce reflektovala válečné zkušenosti Evropanů z let 1939 a 1940. Křest ohněm Stuart prodělal v severní Africe, kde ho Britové nasadili proti obávaným jednotkám Erwina Rommela. Poté, co se do války aktivně zapojili i sami Američané, se lehký tank skvěle uplatnil zejména v Tichomoří, kde jeho malé rozměry představovaly podstatnou výhodu při bojích v náročném terénu džunglí. Pro tankové bitvy se Stuart příliš nehodil – namísto toho byl oblíbený u průzkumných jednotek. Přestože si tankisté často stěžovali na nedostatečně silný kanon, vysokou siluetu a ostré hrany, oceňovali značnou úroveň ochrany, spolehlivost, rychlost a pohyblivost, kterou jim Stuart poskytoval. S 13 859 vyrobenými kusy, které se dostaly i do Číny, SSSR a Jugoslávie, se tank M3 stal nejrozšířenějším lehkým obrněncem druhé světové války. Přestože byl průběžně modernizován, v roce 1943 byl označen za zastaralý. Vedle nástupce s označením M5, který byl vrcholem vývojové řady amerických lehkých tanků, začal být nahrazován víceúčelovým středním tankem M4 Sherman

Součástí mince je výpravné balení v podobě katalogové karty plné dobových fotografií, zajímavostí a takticko-technických dat. Jednotlivé karty si můžete ukládat do sběratelského šanonu, který rovněž najdete v nabídce.



Přijďte se poradit
k nám na pobočku

STEP Finance, a.s.

Bolzanova 1615/1, 110 00 Praha 1
Zobrazit na mapě

Pracovní doba:
v pracovních dnech 9:00 - 17:00
návštěvu je nutno předem domluvit

Naši partneři





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...